Duke Street

Lanpro have delivered Architectural and Landscape design for a 152-room student residential full planning approval scheme for RAER Developments.

The scheme was refused by Norwich City Council on the basis of harm caused by the height and mass of the building on the amenity of neighbouring residents and heritage assets. Lanpro successfully argued that the scheme design would not cause harm to the Conservation Area or nearby heritage assets and limited harm to the amenity of neighbouring residential properties.

The scheme will meet an identified need for student accommodation as evidenced by Norwich City Council which will help to release family housing back into the private market. The development will also deliver a long-held aspiration of the City Council to have a pedestrian connection between Queens Road and Surrey Street which help to provide a more direct link between these part of the City and the train station.  The Inspector concluded that the development would be of social and economic benefit and that any harm would not significantly and demonstrably outweigh these benefits.

The 252 unit new build student residential scheme includes significant urban realm improvements and provides a new east west pedestrian link to Norwich mainline railway station, delivering part of the City council masterplan vision for this area.

The proposal includes significant urban realm improvements and provides a new east-west pedestrian link to Norwich railway station, delivering part of the city council St Stephens masterplan vision for this area; alongside delivering a series of external spaces including; public, semi-private and private spaces.

The main planted pedestrian walkway through the site is designed to accommodate large volumes of pedestrian footfall.  Perpendicular to this, a small planted square to Surrey Street signals the main entrance to the building, providing a place to meet and socialise.  A further recreational square off the main pedestrian walkway provides a resting, meeting and people watching point with a ‘green’ ambiance for use by the general public.

The design of the scheme is broken down in scale into three clearly defined buildings. The block which faces Queens Road provide scale to match the neighbouring Sentinel House, whilst also acting as a focal marker for the new pedestrian link. Vertical zinc cladding is used to express the recessed top floor and at ground floor the cycle store gates, student study space and main entrance are expressed in corten steel. The adjacent buff brick clad building steps down acting as a linking element to the Surrey Street building which steps down in scale to take reference from the existing street frontage and massing along Surrey Street.; with common room spaces expressed with corner windows overlooking onto Surrey Street and St.Katerine’s Yard walk.

When complete, the projects will comprise the regeneration of an entire city block in the heart of Norwich.

The scheme was refused by Norwich City Council on the basis of harm caused by the height and mass of the building on the amenity of neighbouring residents and heritage assets. Lanpro successfully argued that the scheme design would not cause harm to the Conservation Area or nearby heritage assets and limited harm to the amenity of neighbouring residential properties.

The scheme will meet an identified need for student accommodation as evidenced by Norwich City Council which will help to release family housing back into the private market. The development will also deliver a long-held aspiration of the City Council to have a pedestrian connection between Queens Road and Surrey Street which help to provide a more direct link between these part of the City and the train station.  The Inspector concluded that the development would be of social and economic benefit and that any harm would not significantly and demonstrably outweigh these benefits.

The 252 unit new build student residential scheme includes significant urban realm improvements and provides a new east west pedestrian link to Norwich mainline railway station, delivering part of the City council masterplan vision for this area.

The proposal includes significant urban realm improvements and provides a new east-west pedestrian link to Norwich railway station, delivering part of the city council St Stephens masterplan vision for this area; alongside delivering a series of external spaces including; public, semi-private and private spaces.

The main planted pedestrian walkway through the site is designed to accommodate large volumes of pedestrian footfall.  Perpendicular to this, a small planted square to Surrey Street signals the main entrance to the building, providing a place to meet and socialise.  A further recreational square off the main pedestrian walkway provides a resting, meeting and people watching point with a ‘green’ ambiance for use by the general public.

The design of the scheme is broken down in scale into three clearly defined buildings. The block which faces Queens Road provide scale to match the neighbouring Sentinel House, whilst also acting as a focal marker for the new pedestrian link. Vertical zinc cladding is used to express the recessed top floor and at ground floor the cycle store gates, student study space and main entrance are expressed in corten steel. The adjacent buff brick clad building steps down acting as a linking element to the Surrey Street building which steps down in scale to take reference from the existing street frontage and massing along Surrey Street.; with common room spaces expressed with corner windows overlooking onto Surrey Street and St.Katerine’s Yard walk.

When complete, the projects will comprise the regeneration of an entire city block in the heart of Norwich.

Project: Duke Street
Council Name: Norwich City Council
Disciplines:
Planning + Development
Landscape Architecture
Masterplanning + Urban Design
Architecture
Norwich
t: 01603 631319
Chelmsford
t: 01245 929074
Retford
t: 01777 552001
London
t: 020 3011 0820
Manchester
t: 0161 7111740
Cambridge
t: 01223 776740